Mangel ved bilkjøp fra forhandler

Bilsaker er på klagetoppen hos Forbrukertilsynet. Mange opplever å havne i en kjip situasjon der feil og mangler stadig dukker opp. Har du som privatperson kjøpt bil fra forhandler gjelder forbrukerkjøpsloven. Ved kjøp av nybil har du garanti. Lovens reklamasjonsbestemmelser gjelder uansett. Vi skal her se nærmere på når det foreligger mangel ved bilkjøp fra forhandler. 

Heve bilkjøp etter tre utbedringsforsøk

Mangel ved bilkjøp fra forhandler – kort innføring 

Når du kjøper bil hos en profesjonell bilforhandler er det forbrukerkjøpsloven som beskytter deg. En “mangel” betyr at bilen avviker negativt fra det du med rimelighet kunne forvente ved handelen. Nedenfor forklares hovedreglene med praktiske eksempler og sentrale rettskilder slik at du raskt ser når du kan påberope deg mangel ved bilkjøp fra forhandler.

Bilens egenskaper må svare til avtalen og normal forventning

Utgangspunktet finnes i forbrukerkjøpsloven § 15 første ledd som slår fast:
«Tingen skal være i samsvar med de krav til art, mengde, kvalitet, funksjonalitet og andre egenskaper som følger av avtalen.»

Dersom kontrakten sier at bilen er 2022-modell med 10 000 kilometer, skal den leveres nettopp slik. Allerede et mindre avvik, for eksempel 25 000 kilometer, kan utgjøre en mangel. Høyesterett kom til dette i Rt. 2015 s. 321 (nybil-dommen) hvor kilometerstanden var høyere enn avtalt; bilen ble ansett mangelfull.

Lovens § 15 tredje ledd utvider vernet ved å kreve at bilen også skal «passe for de formål som tilsvarende ting vanligvis brukes til» og ha den holdbarheten «forbrukeren med rimelighet kan forvente». Forarbeidene understreker at vurderingen er objektiv: «Det sentrale spørsmålet … blir hva kjøperen objektivt sett har grunn til å forvente» (Ot.prp. nr. 44 (2001–2002) s. 165). Med andre ord kan du forvente at en bil til normal pris starter, kjører sikkert og ikke får motorhavari etter kort tid. Fra dette utgangspunktet vil det være nødvendig å gjøre en konkret mangel i den enkelte sak. 

Opplysningssvikt og uriktige opplysninger fra forhandler

Selgerens informasjonsplikt er streng. Etter forbrukerkjøpsloven § 16 første ledd bokstav b foreligger mangel dersom forhandleren «har forsømt å opplyse om forhold ved tingen … som forbrukeren hadde grunn til å regne med å få» og unnlatelsen påvirket kjøpet. Dersom selger kjente til at batteriet på elbilen har betydelig slitasje, men tier om dette, er vilkårene normalt oppfylt.

Etter bokstav c i samme paragraf har bilen mangel hvis den «ikke svarer til opplysninger som selgeren i sin markedsføring eller ellers har gitt». Er bilen ny så skal den være ny og ikke brukt. Selges den med nybilgaranti, så skal dette stemme. Avvik vil være mangel og er avvikene store nok kan du ha krav på heving av bilkjøpet, hvilket ble utfallet i «Nybil – dommen»(Rt. 2015 s. 321). 

Når må mangelen foreligge?

Det er leveringsdagen som er skjæringspunktet. Forbrukerkjøpsloven § 18 første ledd sier: «Ved bedømmelsen av om tingen har en mangel, skal tidspunktet for leveringen av tingen legges til grunn, selv om mangelen først viser seg senere.» Innen to år etter levering gjelder det en såkalt bevispresumsjon: «Hvis ikke noe annet bevises, skal en mangel som viser seg innen to år … formodes å ha eksistert ved leveringen» (§ 18 annet ledd). Oppstår motorfeil etter 16 måneder er det altså selger som må sannsynliggjøre at feilen skyldes din bruk for å slippe ansvar. Denne regelen gjør det langt enklere for forbrukere å nå frem. Når to års perioden er løpt ut er det kjøper som må sannsynliggjøre at mangelen kan tilbakeføres til tidspunktet for overtagelsen. I noen tilfeller må dette gjøres ved hjelp av fagkyndige. 

Typiske eksempler på mangler ved forhandlerkjøp

Motorhavari etter noen ukers normal kjøring gir som regel grunnlag for mangel fordi forventet holdbarhet er langt høyere enn dette. Klimaanlegg som lekker kjølemiddel etter kort tid kan være mangel dersom forhandler ikke har opplyst om tidligere skader eller reparasjoner. En bruktbil solgt som «rustfri» viser seg å ha omfattende rustskader; dette strider mot opplysningskravet i § 16 bokstav c.

Hva skjer når det er mangel?

Selve rettighetene dine – retting, omlevering, prisavslag, heving og erstatning – følger av forbrukerkjøpsloven § 26. Men disse kravene forutsetter alltid at vilkårene for mangel er oppfylt slik reglene over beskriver. I Rt. 1998 s. 774 (videospillerdommen) slo Høyesterett fast at kjøperen har krav på «alminnelig god vare». Dommen er senere brukt som prinsipp for bilkjøp: svarer ikke bilen til normal standard, har du krav på mangelsbeføyelser.

Slik sikrer du deg ved bilkjøp fra forhandler

Les kontrakten grundig, ta vare på annonsetekster og markedsføringsmateriale og be selgeren skriftlig bekrefte viktige opplysninger. Reklamer skriftlig straks du oppdager en mulig mangel; forbrukerkjøpsloven § 27 krever melding «innen rimelig tid», og fristen er aldri kortere enn to måneder etter at mangelen ble oppdaget. Med dokumentasjon og rask reklamasjon står du sterkt dersom bilen ikke oppfyller avtalen eller lovens normalstandard.

Med denne kunnskapen vet du når det foreligger en mangel ved bilkjøp fra forhandler, og du er langt bedre rustet til å håndheve rettighetene dine etter forbrukerkjøpsloven.

Kontakt oss

Har du en sak som du ønsker vurdert av advokat? Ta kontakt med oss. Å kontakte oss er alltid gratis.