Mangelen er ikke "uvesentlig" - heve bilkjøpet
Har du kjøpt en bil med feil og mangler som ikke er utbedret? I denne artikkelen ser vi nærmere på begrepet «uvesentlig mangel» og om du har mulighet til heving av bilkjøp. Vi går konkret inn på bestemmelsen i forbrukerkjøpsloven § 32 og forklarer hva du bør være oppmerksom på.
Har du en sak?
Lovgrunnlaget - heve bilkjøp fordi mangelen ikke er "uvesentlig"
Forbrukerkjøpsloven § 32 sier:
«I stedet for prisavslag etter § 31 kan forbrukeren heve avtalen, med mindre selgeren beviser at mangelen er uvesentlig.»
Det betyr at dersom du opplever et problem med bilen, kan du i utgangspunktet kreve heving av kjøpet – med mindre selgeren kan dokumentere at feilen er så liten at den ikke påvirker bilens verdi eller funksjon i vesentlig grad.
Hva betyr «uvesentlig mangel»?
Begrepet «uvesentlig mangel» brukes for å beskrive feil eller mangler som er så små at de ikke har stor betydning for bilens verdi eller for bruken du kan ha av den. Noen punkter du bør vurdere er:
Tingens art og avtalens formål: Hvor viktig er det at bilen oppfyller bestemte krav?
Konkrete ulemper for deg: Dersom feilen har en betydelig praktisk eller økonomisk konsekvens for bruken av bilen, er det ikke snakk om en uvesentlig mangel.
Mulighet for avhjelp: Har selger forsøkt å rette opp feilen eller tilby omlevering? Gjentatte eller mislykkede forsøk på utbedring kan tyde på at mangelen er mer enn bare uvesentlig.
Andre beføyelser: Hvis verken prisavslag eller utbedring gir et tilfredsstillende vern for deg som kjøper, kan det tyde på at feilen er vesentlig.
Lavere terskel for heving i forbrukerkjøp
I henhold til kjøpsloven § 39 stilles det som regel krav om et vesentlig kontraktsbrudd for å heve kjøpet. Forbrukerkjøpsloven § 32 setter imidlertid en lavere terskel. Her må det være opp til selger å bevise at mangelen er uvesentlig for å hindre heving av kjøpet. Dette betyr at om du som forbruker kan vise at feilen har en praktisk betydning for kjøpet, kan du lettere få gjennomslag for heving av bilkjøpet.
Forarbeidene til loven, jf. Ot.prp. nr. 44 (2001–2002) s. 189, understreker at vurderingen skal gjøres ut fra alminnelige prinsipper for hevingsvurderingen. Dette innebærer en helhetsvurdering av alle relevante forhold.
Helhetsvurdering – Hvordan vurderes mangelen?
Ved vurdering av om en mangel er uvesentlig, ser man på hele situasjonen. Det innebærer blant annet:
Feilens praktiske betydning: Er feilen så pass bagatellmessig at det er rimelig å akseptere kjøpet?
Konsekvenser for kjøpsformålet: Hvis mangelen hindrer deg i å oppnå det du med rimelighet kunne forvente av bilen, er den som regel mer enn uvesentlig.
Utbedringsforsøk: Har selgeren forsøkt å rette opp feilen, og har disse forsøkene mislyktes? Langvarige eller mislykkede avhjelp kan styrke din rett til heving.
Høyesteretts avgjørelser, som Rt-2015-321 og Rt-1998-1510, viser at spørsmålet om heving krever en sammensatt vurdering av både praktiske og økonomiske konsekvenser for deg som kjøper.
Praktiske eksempler
Bagatellskade: En liten ripe som ikke påvirker bilens funksjon eller utseende nevneverdig, kan ofte anses som en uvesentlig mangel.
Feil farge: Dersom fargen på bilen er avgjørende for deg, kan selv et tilsynelatende lite avvik ha betydning for kjøpsbeslutningen.
Opplysningssvikt: Dersom selger har gitt feil eller mangelfull informasjon om bilen, kan dette være et grunnlag for at feilen vurderes som vesentlig – særlig hvis selger ikke ønsker eller evner å rette opp feilen.
Oppsummering
Heving av bilkjøp: Du kan heve kjøpet dersom mangelen er av en slik betydning at den hindrer deg i å få den ytelsen du med rimelighet kunne forvente.
Selgerens bevisbyrde: Det er opp til selgeren å bevise at mangelen er uvesentlig for å avskjære din hevingsrett.
Helhetsvurdering: Både bilens funksjon, kjøpsformålet og muligheten for utbedring er viktige faktorer.
Lavere terskel i forbrukerkjøp: Forbrukerkjøpsloven gir en lavere terskel for heving enn kjøpsloven, noe som styrker dine rettigheter som forbruker.
Har du en sak du vil gå videre med?
Vi har lang erfaring med bilsaker og kan raskt vurdere om din sak kvalifiserer for heving av bilkjøp. Vi tilbyr en gratis og uforpliktende vurdering, slik at du trygt kan vurdere dine muligheter.
Bilforsikringen dekker advokatutgifter
Har du kjøpt eller solgt bilen som privatperson og den var forsikret? Da kan forsikringen dekke advokatutgifter – ofte opptil 100 000 kroner (mot en egenandel). Vi hjelper gjerne med å få på plass den nødvendige dekningen, slik at du får den bistanden du trenger for å komme videre i saken. Vi bistår hver dag med å løse bilsaker for våre klienter.
Har du en sak? Spør vår advokat
Vi kan hjelpe deg. Sende du oss en henvendelse om hva din sak gjelder, så sjekker vi om du har en sak og om vi eventuelt kan hjelpe deg videre. Den første henvendelsen er naturligvis helt gratis og uforpliktende.